WELKE BRIL PAST BIJ MIJ?

Waar een bril vroeger puur en alleen bedoeld was om beter te kunnen zien, wordt de bril tegenwoordig ook gebruikt als accessoire, iets wat een outfit of uitstraling helemaal af kan maken. Het uitzoeken van het juiste montuur kan echter voor veel hoofdpijn zorgen. Wat vind je mooi? Wat is de laatste mode? En het allerbelangrijkste: welk montuur past goed bij mijn gezicht? Hoe bepaal je eigenlijk welk montuur bij je gezicht past?

 

Gezichtbepalend

Een bril kan een sterk bepalend onderdeel van je uiterlijk zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan het ronde brilletje van John Lennon of Janis joplin, de iconische bril van Buddy Holly, het retro wingtip montuur van Madonna en de Cateye brillen van Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Een bril kan je stijl en karakter weerspiegelen en kan je uitstraling versterken.

Bij het uitzoeken van een montuur zijn er drie zaken waar je op moet letten: de kleur van het montuur die past bij de kleur van de huid, haren en ogen, de vorm van het montuur, deze moet passen bij de vorm van je gezicht en het formaat van het montuur, die in verhouding moet zijn met het formaat van je gezicht. In alle gevallen is het slim om vormen en kleuren te kiezen die je sterke punten versterken en de aandacht wegleiden van de mindere punten.

De vorm van je gezicht

In de basis zijn er zeven gezichtsvormen te onderscheiden: rond, ovaal, vierkant, langwerpig, hartvormig, driehoekig en ruitvormig. De vorm van je gezicht wordt bepaalt door de verhouding tussen lengte en breedte van het gezicht, de verhouding tussen de breedte van het voorhoofd en de kin, en de kaaklijn.

Kleuren

In de basis zijn alle huidtypes in twee categorieën in te delen: warme kleurtypes (gele of perzikachtige kleurtinten) en koude kleurtypes (blauwe of lichtroze tinten). Warme kleurtypes hebben meestal goudblond of roodbruin haar. Koude kleurtypes hebben vaak van nature asblond, grijsbruin of zwart haar.

Probeer bij het uitzoeken van de kleur van je montuur te letten op het kleurtype van je huid. Warme kleurtypes gaan vaak uitstekend samen met goud- en kopertinten, licht turtoise en geel- en roodtinten. Koude kleurtypes kunnen het best kiezen voor zwart, grijs- en zilvertinten of paars- en rozetinten. Twijfel je over welke kleuren goed bij jou passen? Vaak heb je al onbewust de juiste kleuren gekozen bij het kopen van je kleding. Staat een bepaalde kleur kleding je goed? Dan werkt het ook als brilkleur.

Een paar goede richtlijnen voor het uitkiezen voor het juiste montuur is altijd: de vorm van het montuur moet contrasteren met de vorm van je gezicht. Probeer de vorm van je gezicht te balanceren. Kies voor kleuren die goed passen bij de kleur van je huid: rood- en goudtinten voor warme kleurtypes, grijs- zilver- en paarstinten voor koude kleurtypes. Let daarnaast nog op het formaat van de bril, stem deze af op de verhoudingen van je gezicht.

WIJ MAKEN GEBRUIK VAN COOKIES

om de gebruiksvriendelijkheid van onze website te vergroten. Hiervoor is wel je toestemming nodig. Meer weten over de verzamelde gegevens, zie onze Privacyverklaring

IK GA AKKOORD

 

OVNNUVOANVC