Oogzorg

Oogzorg

Oogzorg (12)

CORNEA ENDOTHEELDYSTROFIE

Ons hoornvlies of cornea bestaat uit 5 lagen, daarvan is de achterste laag maar één cellaag dik. Deze laag is de metabolische pomp van het hoornvlies en zorgt ervoor dat het hoornvlies mooi dun en helder blijft. Wanneer de pompfunctie achteruitgaat krijgt men wazig zicht en dit kan ernstige hinder geven in ons dagelijks leven. Zeker bij het kijken in het donker geeft dit veel verstrooiing van verlichting op straat, wat o.a. zeer nadelig kan zijn bij autorijden.
Bij sommige mensen wordt het hoornvlies zo slecht dat er uiteindelijk een hoornvliestransplantatie nodig is.

 

Lees meer...

HYPERTENSIEVE RETINOPATHIE

Mensen met een langdurig hoge bloeddruk kunnen afwijkingen krijgen in de bloedvaten van het netvlies, waardoor er bijvoorbeeld bloedingen of vaatvernauwingen kunnen ontstaan. Hierdoor ontstaat er een zuurstofgebrek in het oog, waardoor het zicht ernstig kan worden aangetast. Een combinatie van een te hoge bloeddruk en roken is zeer schadelijk voor de bloedvaten in het oog. Fundusfotografie (of netvliesfotografie) kan hier meer duidelijkheid over geven.

 

Lees meer...

DIABETISCHE RETINOPATHIE

Diabetische retinopathie wordt veroorzaakt door Diabetes mellitus type 1 of -2. Het is een ernstige netvliesaandoening, waarbij lekkende bloedvaten veel schade aanrichten in het netvlies. Vaak hebben mensen een vervormd beeld als gevolg van vochtophopingen of kleine bloedingen in het oog. Meestal worden mensen die hiermee bekend zijn al regelmatig met behulp van netvliesfoto’s door een huisartsenlaboratorium of optometrist gecontroleerd.
Maar soms zijn mensen zich er niet van bewust dat zij suikerziekte hebben en komt men er soms bij optometrisch onderzoek achter dat er sprake zou kunnen zijn van Diabetes mellitus.

 

Lees meer...

GLAUCOOM

Glaucoom is een ziekte van de oogzenuw. Het wordt in veel gevallen veroorzaakt door een langdurig te hoge oogdruk, o.a. als gevolg van ouderdom of een erfelijke overdracht. Vaak komt deze ziekte in families voor. Wanneer men hiervan op de hoogte is, is het sterk aan te raden om de oogdruk regelmatig te laten controleren bij een optometrist. Het gevaar van glaucoom is dat wanneer men zich niet er niet van bewust is dat deze ziekte aanwezig is, er ondertussen al een behoorlijk deel van het gezichtsveld kan zijn aangetast.

De optometrist zal u bij controle indien nodig doorverwijzen naar een oogarts voor een gezichtsveldonderzoek en behandeling, zodat verdere schade kan worden voorkomen.

 

Lees meer...

MACULA DEGENERATIE

Over het algemeen is dit een leeftijdsgerelateerde aandoening. De meeste mensen met Macula degeneratie zijn ouder dan 60 jaar. Bij deze ziekte wordt het gebied van de ‘gele vlek’ (het gebied op het netvlies waar wij het scherpst mee zien, de macula) langzaam slechter van kwaliteit. Er is een ‘droge’ vorm van Macula degeneratie, waarbij sprake is van een langzaam verlopende achteruitgang van het zicht die men alleen met behulp van bepaalde voedingssupplementen enigszins kan remmen.
Een andere vorm is de ’natte’ Macula degeneratie. Dit gaat gepaard met een snelle achteruitgang, als gevolg van lekkende bloedvaten in het gebied van de gele vlek. Als hiervan sprake is moet er op korte termijn worden ingegrepen door de oogarts.

 

Lees meer...

CATARACT (GRIJZE STAAR)

Cataract is het troebel worden van de inwendige ooglens. Dit wordt meestal veroorzaakt door ouderdom, maar soms heeft het een andere oorzaak. Dit zou bijvoorbeeld een trauma (een klap op het oog, een ongeluk) of een andere lichamelijk aandoening kunnen zijn (zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus), maar ook bepaalde medicatie zoals corticosteroïden kunnen cataract bespoedigen.

Staaroperaties zijn de meest voorkomende operaties in Nederland. Deze operaties hebben in de meeste gevallen een zeer positief effect op de kwaliteit van het zicht.

 

Lees meer...

OOGAANDOENINGEN

Er bestaan vele verschillende oogaandoeningen. De meest veelvoorkomende oogziekten zijn Cataract (in de volksmond ook wel ’staar’ genoemd), de leeftijdsgerelateerde Macula degeneratie, Glaucoom, Diabetische retinopathie, Hypertensieve retinopathie en Cornea endotheeldystrofie.

Natuurlijk zijn er nog vele andere oogaandoeningen (zowel ernstige als minder ernstige) waar een optometrist een poortwachtersfunctie heeft, omdat deze is opgeleid om pluis van niet pluis te kunnen onderscheiden.
Bij ’t Optiek Zierikzee kunt u een afspraak maken om uw ogen te laten controleren, u bent bij ons in goede handen.

Lees meer...

ZORGVERZEKERING | DECLAREREN

’t Optiek Zierikzee kan voor u uw declaratie regelen wanneer u een aanvullende verzekering heeft voor een bril of contactlenzen, zodat u dit zelf niet meer hoeft in te dienen bij uw zorgverzekeraar. Wij trekken deze vergoeding van uw aankoopbedrag af.
Of u in aanmerking komt voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar kunnen wij voor u nagaan. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Onze declaraties verlopen via Famed.

Lees meer...

WERKING VAN HET OOG

Alles om je heen kaatst lichtstralen terug naar je ogen. Deze lichtstralen gaan door je hoornvlies en je door je pupil heen. Vervolgens komt het licht aan bij je lens. Deze lens zorgt ervoor dat de lichtstralen vervolgens op je netvlies geprojecteerd worden.  Het beeld dat op je netvlies ontstaat, is een verkleind en omgekeerd beeld van je omgeving. Dit wordt vervolgens door de hersenen weer rechtop gezet en vergroot naar ware grootte.

Verschillende omstandigheden zorgen ervoor dat onze ogen zich aan moeten kunnen passen om altijd goed te kunnen zien. De volgende onderdelen kunnen zich aanpassen:

Opbouw van het oog

 

Pupil

Je pupil bepaalt hoeveel licht je oog binnenkomt. Als er te veel licht je oog binnenkomt, dan is er sprake van overbelichting en kun je niets zien. Daarom zal je pupil kleiner worden als je in een zonnige omgeving loopt. Als je juist in een donkere omgeving loopt, dan zal je iris ervoor zorgen dat je pupil juist zo groot mogelijk is, om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen.

Lens & Hoornvlies

Je lens en hoornvlies kunnen zich boller of minder bol maken. Hierdoor kunnen ze de projectie op je netvlies scherpstellen. Als het beeld op je netvlies toch niet scherp is, dan kan er sprake zijn van bijziendheid, verziendheid of astigmatisme.

Kleuren onderscheiden

Je netvlies bevat staafjes en kegeltjes. De staafjes zijn betrokken bij het onderscheiden van licht en donker, de kegeltjes zijn betrokken bij het waarnemen van kleur. Je hebt drie verschillende soorten kegeltjes:

  • 65% van je kegeltjes zijn gevoelig voor rood.
  • 33% van je kegeltjes zijn gevoelig voor groen.
  • 2% van je kegeltjes zijn gevoelig voor blauw.

Deze kegeltjes liggen verspreid over je netvlies. De combinatie van de informatie van verschillende kegeltjes zorgen ervoor dat je normaal gesproken alle kleuren waar kunt nemen. Als dit niet het geval is, dan spreek je van kleurenblindheid.

Problemen met je ogen

Het kan zijn dat je niet goed kunt zien zonder bril, je bent bijvoorbeeld verziend of bijziend. Het kan ook zijn dat je volledig blind bent. Glaucoom is een aandoening van te hoge druk in het oog, die uiteindelijk de oogzenuw aantast en onbehandeld tot blindheid kan leiden. Nachtblindheid is een aandoening waarbij je in het donker niet kunt zien, dit kan onder andere veroorzaakt worden door retinitis pigmentosa, een erfelijke aandoening van het netvlies.


Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed

WIJ MAKEN GEBRUIK VAN COOKIES

om de gebruiksvriendelijkheid van onze website te vergroten. Hiervoor is wel je toestemming nodig. Meer weten over de verzamelde gegevens, zie onze Privacyverklaring

IK GA AKKOORD

 

OVNNUVOANVC